perjantai 25. helmikuuta 2011

Äffät on täällä

Saapuneet ovat Pikku-Ähäfät. Viivin lämpö laski keskiviikkoiltana ja torstaiaamuna alkoi läähätys ja tuijottelu. Viivi oli päivän mittaan levoton ja kävi yhtenään ulkona tarpeillaan. Petaamisen Viivi aloitti vasta iltapäivällä. Ilmeisesti Viivin tukala olo oli riittävä kimmoke, sille että Viivistä olisi ollut parasta synnyttää ulkona -20 asteen pakkasessa. Siinä erisivät vähän mielipiteet koiralla ja kasvattajalla.

Ensimmäinen pentu syntyi kuitenkin klo 15.25 pentulaatikkoon. Seuraavien kahden ja puolen tunnin aikana syntyi yhteensä 3 urosta ja 3 narttua. Viivi synnytti ja hoiti pennut ilman apua ja kasvattaja sai tyytyä seurailemaan ja punnitsemaan pennut. Seuraavan pennun syntymään menikin sitten pari tuntia ja syntyi iso narttupentu velttona. Elvytyksen jälkeen pentu kuitenkin lähti hiljalleen liikkeelle ja saatuaan tuulta siipien alle suunnisti pian jo tissille ihan itse. Synnytyksen ajattelin jo olevan ohitse, Viivi nukkui, kävi pihalla sekä söikin hieman. Väärä luulo sillä puoli yhdeksän aikaan Viivi alkoi ponnistukset uudestaan. Hommasta ei näyttänyt tulevan oikein mitään, joten hieman tutkittuani tunsin synnytyskanavassa kaukana pennun hännän. Pentu oli varmasti kuollut, joten JP avusti Viiviä vetämällä pentua ulos. Iso narttu pentu syntyi kymmenen jälkeen kuolleena ja ilman istukkaa. Viivi ei ollut juurikaan pennusta kiinnostunut. Harmitti kuollut pentu, mutta enemmän olin helpottunut, että saimme pennun synnytettyä, eikä siitä aiheutunut enempää harmia. Nyt toivon ettei synnytysapu ja tai kohtuun jäänyt istukka edesauta kohtutulehduksen muodostumista, vaan istukka tulee jälkivuodossa pois.

Saimme 7 uutta pikku Filuria. Sormet ristissä, että kaikki pysyvät hyvissä voimissa. Pentujen syntymäpainot olivat 360-450, mihin olen tyytyväinen. Päivän ikäisenä kaikkien paino on lähtenyt nousuun. Pennut syövät hyvin. Viivi hoitaa pentujaan tunnollisesti, vaikka haluaakin välillä mamman läsnäoloa. Pentulaatikosta Viivi on poistunut kahdesti tänään, aamulla vapaaehtoisesti pissalle ja nyt iltapäivällä vedin sen väkisin pois pentuhuoneesta ja pissalle. Kaikki siis hyvin. Hyvähyvähyvä. Ihanaa :)




Ei kommentteja: