sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Juhannustohinoita

Meillä ei paljoa juhannuksenakaan rillutella. Tästä pitävät huolen pikkuisen pojan lisäksi seitsemän mäyräkoirapentua. Rilluttelut siis hoidettu paremminkin heidän toimestaan. Toisaalta sitäkin mielenkiintoisempaa juhannusta onkin vietetty. Aattona ajeltiin tyttöjen (eli koirien) kanssa mökille mutka. Siellä Viivi jatkoi kuntokuuriaan uimalla veneen perässä ja tehtiinpäs siinä sitten jokunen vesi- ja maaohjauskin, joissa ei tällä kertaa moitittavaa. Jos nyt jotain kaivetaan, niin sakkas se vähän kaislikon rajassa ennen irtaantumista avoveteen. Mutta jos ei tyylipisteitä katsota, niin kelpo suoritus sekin. Ja viikolla tehty reeni Lauttiksessa, ei mennyt huonosti sekään. Oiskohan tuo koekunnossa... tylsää sinällään, että tuntuu ettei niissä kokeissakaan ole järkeä laukkoa pelkästään huvin ja urheilun vuoksi, kun se valionarvo on jo... no mestaruuteen sitten ja josko ois 20.8 (tai jo 10.8) työkunnossa.

Pikku-Minttu ajoi lyhyen verijäljen ja nyt mentiin t a r k a s t i joka veripisara nuuskutellen. Jänönkoipi löytyi jäljen päästä ja hyvä niin. Tyytyväisin mielin. Iitukin on aloitellut vähän reenilöisiä ja VERI-reenit on mennyt hyvin (lokillakin on edelleen pää!) ja jussina Iitu harjoittelli yhden katkokulman, josta ei pitkäksi aikaa mammalomalaisella ollut päänvaivaa. Nyt kun vain saataisiin "kiinteytettyä" ne tissit, niin voisi niitä kokeita alkaa suunnittelemaan. Lempi on ollut... no Lempi.

Pääasiaan... eli mäykkypentuihin, jotka ovat kyllä olleet mahtavia tyyppejä. Pentue on tasaisen oloinen. Pennuille on esitelty sorsansiipiä, kanipalloja, jäniksen- ja kauriinkoipia, sekä supinnahkoja. Riistaan pennut suhtautuvat avoimen uteliaasti ja reaktiona on yleensä joko se, että saalis kiikutetaan jonnekkin turvaan paremmin tutkittavaksi tai sitä riepotellaan. Kaikki tutkivat rohkeasti uusia ympäristöjä, ovat sosiaalisia ja reippaita. Leikkitapa poikkeaa noutajanpennuista sikäli, että mäykkypennut leikkivät enemmän jahtaamis- ja taisteluleikkejä, jossa retuutetaan tovereita lujaa. Meidän muihin koiriin pennut suhtautuvat rohkeasti, eivätkä turhia väistele. Lempsua pennut hirvittää, Viiviä ne ällöttää ja Minttu leikkisi mielellään. Pennut ulkoilevat päivittäin ja eilen suunnattiin ensimmäiselle autoreissulle metsään. Siellä tutkittiin kaikkea mahdollista jännää ja harjoiteltiin edelleen pillitystä (hyvin osaavat tulla pillillä luokse). Illalla valokuvaussessio sitten. On se mäykkypentujenkin kuvaaminen ja seisottaminen yhtälailla haastavaa, kuin muidenkin pentujen todettiin jälleen.

Valinta tyttöjen osalta on tehty. Suuria eroja tytöissä ei ole, joten sikäli valinnat olivat yhtälailla vaikeita ja helppoja. Violetti tyttönen matkaa ihastuttamaan isänsä kotia. Se on rohkea, ennakkoluuloton, ei reagoi koviin ääniin, itsenäinen, änkäytyy pieniin rakoihin ja on tytöistä pienin ja huimapäisin. Punainen matkustaa Kuivaniemeen, se on vähän isompi, rohkea, ahne ja valtaa helposti paikkansa ruokakupilla, innostuu varsinkin sorsansiivistä kovasti ja mökkyyttää veljiään mielellään. Keltainen menee Tuiraan, sillä on eniten turkkia, se on aavistuksen rauhallisempi, rohkea sekin ja reipas, se myös hoksaa että riistoissa on jokin jännittävä juttu.

Pojistakin on aavistukset miten voisivat mennä. Sininen on pojista röyhkein ja ahnein, se on rohkea (okei kaikki ne on rohkeita :D) innostuu riistasta, kivannäköinenkin se on, vaikkakin hieman punkero (työntää muut ruokakupilta pois) tällä hetkellä. Ruskea on kivannäköinen (ja suloisin), hieman rauhallisempi, ahne, reipas nuuskuttelija, ihastui kovasti jäniksen koipiin. Pienemmistä pojista vihreä on utelias, reipas, tutkii ennakkoluulottomasti uusia paikkoja. Musta on myös vähän rauhallisempi, ovela (vie aarteet piiloon) ja innostuu repimään riistaa.

Yhteistä kaikille on, että ne ovat sosiaalisia, luottavaisia, rohkeita, kiinnostuvat riistasta ja taistelevat, kun niitä leikittää lelulla. Kivoja kivoja pentuja! Kaksi urospentua etsii edelleen sopivaa omaa kotia.

Vielä on suunnitelmissa kokeilla pennuille miten ne reagoivat jälkiin ja supinnahkaa esitellä laumassa niille. Metsäretkeilyä tehdään nyt varmasti useampaan otteeseen, niin kuin muillekin pennuille on tehty. Ja sisäsiisteyskoulu aloitetaan, kun pennut siirtyvät kortteeraamaan lähemmäs ulko-ovea.

Siinäpä se juhannus sitten on mennytkin. Kävi se Minkuli vielä katsomassa hevosia tallilla.. josko sitä siitäkin sitten jonain päivänä olisi maastoratsastuskaveriksi, jos ei muuhunkin. Tänään alkaa sitten Filureiden tottistelut. Tervetulemast siis isommat ja pienemmät..!


Ei kommentteja: